pprojectfit.blogg.se

Varför selleri är så fantastiskt

Kategori: Isabelle

 
 
 
NÄRINGSINNEHÅLL STJÄLKSELLERI 100g
Energi: 11kcal/46.2kJ
Vatten: 95g
Protein: 0.7g
Fett: 0.1g varav mättat: 0.02g, enkelomättat: 0.02g, fleromättat: 0.04g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater: 1.8g, varav sockerarter: 1.2g
Fibrer: 1.8g
Vattenlösl. vitaminer: C: 7mg, Folat: 9mcg, Niacin: 0.5mg, B2: 0.08mg, B1: 0.04mg, B6: 0.09mg
Fettlösl. vitaminer: Karoten (A-vit): 170mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 0.2mg
Mineraler: Fosfor: 26mg, Järn: 0.4mg, Kalcium: 70mg, Kalium: 320mg, Magnesium: 8mg, Natrium: 62mg, Selen: 1mcg, Zink: 0.4mg


Min hjärna fungerar på det briljanta viset att ju nyttigare och bättre för kroppen något är, desto godare tycker jag det smakar. Min kärlek för selleri är visserligen nyfunnen, men ack så stark. Jag tror att antingen hatar man det, eller så fullkomligt älskar man det. 
 
Selleri förekommer i två former, rotselleri och stjälkselleri, den sistnämnda bättre än den första, Stjälksellerin hör till familjen grönsaker och är lång, grön och krispig med en karaktäristisk smak. Den innehåller många viktiga mineraler; kalium, zink, järn, fosfor, magnesium, B-vitamin, PP, E och provitamin A. 

- Innehåller aktiva föreningar som minskar nivåerna av stresshormoner i kroppen och gör att musklerna slappnar av. 
- Tar bort gifter ur kroppen och verkar renande.
Rik på C-vitamin, som ser till att stärka immunförsvaret och maximerar kroppens förmåga att ta upp järn.
- Innehåller stora mängder vatten och 0 % fett eller kolesterol. 
- Fungerar utmärkt mot smärta orsakad av artrit, neurit och reumatism.
- Verkar blodtryckssänkande på personer med högt blodtryck. 
- Har en positiv effekt på hjärta och blodkärl - förbättrar blodcirkulationen.
- Lugnande effekt på nervsystemet och normaliserar ämnesomsättningen.
- Den sägs ha en tillnyktrande effekt och är ett motgift mot alkohol.
- Ypperlig källa till kumarin, som minskar risken för cellmutationer och därmed risken för att utveckla cancer. 
- Naturligt rik på lutolin och disomin, som kan reducera risken för demens och kan bidra till att bekämpa Alzheimers.

Sellerin är jobbig för kroppen att ta hand om och bryta ner, därför gör vår kropp av med mer kalorier under matsmältningen än vad kroppen tillförs när vi äter sellerin. Inte helt illa va? Så när vi äter selleri så förbränner vi kalorier, vilket i teorin innebär att vi kan bli smala av att äta

Det sägs också att en bit selleri tillsammans med en matsked honung före måltid dämpar aptiten, förbättrar matsmältningen och stärker immunförsvaret

Sellerin kan ätas i sallader eller som ett friskt pålägg på knäckebrödet. Selleristavar kan också ätas tillsammans med grönsaksdipp gjord på kvarg med låg fetthalt. 

Selleri är därför kort och gott en ren mirakelgrönsak!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: