pprojectfit.blogg.se

Curry- och apelsinkyckling med quinoasallad

Kategori: Isabelle



Ikväll stod curry- och apelsinkyckling med en lite annorlunda quinoasallad på menyn. Receptet hittade vi i en tidning (DN) som lovade "en sensation för smaklökarna". Kycklingen var inte jättefantastisk då all smak från marinaden satt i skinnet (som jag förövrigt varken tycker om eller äter), så nästa gång ger vi nog marinaden ett nytt försök och provar med kycklingfiléer utan skinn och låter marinaden stå något längre. Men quinoasalladen, där dansade smaklökarna vill jag lova. Den var väldigt speciell, men saftig och smakrik med massvis med olika kontraster. 

KRÄMIG CURRY- OCH APELSINKYCKLING
4 portioner
1 hel kyckling (ca 1,2 kg)
1 ½ dl färskpressad apelsinjuice
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 msk curry
1 tsk chiliflakes
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl turkisk yoghurt

QUINOASALLAD
1 dl sötmandel
2 dl vit quinoa
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
½ granatäpple
1 fänkålsstånd (250 g)
½ msk olivolja
1 msk flytande honung
½ dl vit balsamvinäger
½ tsk + 2 krm salt
1 krm + 1 krm svartpeppar
3 msk pressad citron
1 dl hackad bladpersilja
75 g färska ärtskott

Kycklingen
1. Blanda apelsinjuice, honung, olja, curry, chiliflakes, salt och peppar. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och massera in kryddblandningen. Marinera i kylen i cirka en timme. 
2. Sätt ugnen på 225 grader. Klipp upp hela ryggen på kycklingen och klipp bort ryggbenet. Fläk ut kycklingen. Lägg den i en ugnssäker form och häll över marinaden. Stek mitt i ugnen till 70 grader innertemperatur, ca 45 min. Ös 2-3 gånger under tiden med skyn. Ta upp kycklingen och skär den i bitar. Lägg upp på ett fat.

Quinoasalladen
1. Skålla och skala mandeln. Rosta den i het stekpanna tills den fått fin färg. Låt svalna och grovhacka den. Skölj quinoan noga i ljummet vatten. Koka quinoan i vatten med buljongtärningen. 
2. Pilla ut kärnorna ur granatäpplet. Ansa och strimla fänkålen. Fräs fänkålen i en stekpanna med lite olja i ca 2 min. Tillsätt honung, balsamvinäger, ½ tsk salt och 1 krm peppar. Låt vätskan koka in och låt svalna. 
3. Blanda quinoa, granatäpple, fänkål, citronsaft och persilja. Smaka av med 1 krm peppar. Vänd ner de klippta ärtskotten och toppa med lite mandel. 
4. Servera salladen till kyckling och turkisk yoghurt kryddad med örter. 

Näring/portion: ca 520 kcal, 22 g fett, 39 g protein, 47 g kolhydrater. 




Kommentarer


Kommentera inlägget här: