pprojectfit.blogg.se

Kalorisnål granola

Kategori: Isabelle


Söndagssysselsättning i all sin ära bestod idag av lite kreativitet i köket. Denna gången experimenterade jag ihop ytterligare en granola. En lite mer kalorisnål variant, men fortfarande rik på roliga och goda ingredienser. frukosten sägs ju vara det allra viktigaste målet på hela dagen, därför är det viktigt att den är både njutbar OCH nyttig. De vanliga sorterna som man köper i affärerna är rena sockerbomberna, proppfyllda med socker och massor med onödiga kalorier. Så att göra egen granola eller müsli är ett jättebra alternativ och man väljer själv vad man vill stoppa i den och ger därför också möjligheten att utesluta eller byta ut sockret mot bättre ingredienser. Denna gången skippade jag sockret helt och använde mej istället av en banan och stevia som sötningsmedel!

GRANOLA
4 dl havregryn
½ dl fibrex
2 msk hirsflingor
½ dl linfrön
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
1 msk psylliumfrön
1 msk kanel
2 krm vaniljpulver
2 msk stevia
1 dl grovhackade mandlar
1 dl puffat ris
2 äggvitor
1 banan
½ msk rapsolja
2 msk vatten

1. Blanda alla de torra ingredienserna och ha sedan i de blöta. 
2. Rör med händerna tills du fått en grynig massa och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt. 
3. Sätt in i ugnen på cirka 150 grader i ungefär 30 minuter. Rör om 3-4 gånger under tiden så att granolan inte bränns. 
4. När granolan varit inne i ugnen i 30 minuter stänger du av ugnen men låter plåten stå kvar i cirka en timme. På så sätt torkar granolan och blir knaprig. 
5. Förvara i en tätförslutande burk och njut till frukosten! Kan också ätas till kvarg, turkisk yoghurt, glass eller som topping till smoothie eller liknande. 

Hela satsen väger cirka 416 g och ger 14 portioner (förutsatt att en portion är 30 g), en portion granola innehåller då ungefär 120 kcal

Kommentarer


Kommentera inlägget här: