pprojectfit.blogg.se

Aktiv vila!

Kategori: Isabell

När man är träningsepp är det lätt att man rivstartar veckan och tränar stenhårt varje dag. Man vill få den snyggaste kroppen på den kortaste tiden. Men något som undgått många är hur viktigt vila är för kroppen.
I boken Bodylicious skrivs det:
"Det är inte när du tränar som du bygger muskler utan när du vilar. När du tränar bildas mikroskopiska skador i muskeltrådarna. Under vilan repereras dessa skador och du bygger upp en starkare muskelmassa. Därför är det viktigt att den muskelgrupp du just tränat får återhämta sig i minst 48 timmar innan du tränar den igen."
Det är därför viktigt att fokusera på just en muskelgrupp varje dag.
"Känner du dig trött och öm i musklerna och/eller har humörsvängningar och sömnbesvär så är det tydliga tecken på att kroppen inte har hunnit återhämta sig efter de tidigare träningspassen. (...)

Tränar du för ofta så kan resultatet istället bli överträning, dvs. formen går den motsatta vägen och kroppen hinner inte återhämta sig efter ansträngningen. Därmed är risken stor att kroppen blir svagare och svagare för varje träning. Men det är inte heller bra för formen att träna för sällan. Då återgår kroppen till status quo - alltså till samma fysiska kapacitet du hade innan träningen började. Det innebär också att formen försvinner. "

Kommentarer


Kommentera inlägget här: