pprojectfit.blogg.se

Calories

Kategori: Ellen

Som vi tidigare nämnt i bloggen har vi av vår lärare fått i uppgift att börja räkna kalorier, just för att få in mer av teknikprogrammet i projektarbetet. Vi blir då några av tusentals som som lägger ner tid på att räkna mängden kalorier som finns i kosten, men hur många vet egentligen vad en kalori är?

"En kalori är en energienhet och motsvarar 4.19 joule. Kalorier har enheten cal men i diet/mat- sammanhang används oftast kcal (kilokalorier) som alltså motsvarar 1000 kalorier eller 4190 joule. Ordet kalori är latin och betyder värme och definierades ursprungligen som den mängd energi som behövs för att höja temperaturen på ett gram vatten med en grad Celsius. Enheten för kalorier används nu sällen då joule är den enhet som numera används i de flesta sammanhang. Undantaget är då man pratar om energiinnehållet i mat då innehållet oftast specificeras i både kjoule och kcal.

En vuxen människa förbränner vid vila ca 1500 kcal/dygn, vid normala aktiviteter vanligen ca 1700-2700 kcal/dygn. Förbränning av mer kalorier än kroppen kan ta upp genom näringsintag leder till viktminskning. Omvänt förhållande leder till viktökning.

Undersökningar har genomförts där man noggrant kontrollerat dieten och analyserat förbränning och restkalorier från avföringen, vilka kunnat påvisa att vikten inte påverkas av typen av kalorier (fett, protein, kolhydrater) utan endast av mängden kalorier i dieten. Dessa forskningsresultat indikerar att bantningsdieter som LCHF och Atkins inte har den effekt som en del påstår, dock är det troligt att dieterna kan ha en placeboeffekt i det att man blir noggrannare med sin kosthållning."
 
(Bilder tagna från Google.se)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: