pprojectfit.blogg.se

Efterrätter

Kategori: Ellen

Som jag nämnde i min veckosammanfattning har helgen varit full av olika händeler, och däribland födelsedagskalas för lillasyster. För att hålla kakkalaset på en hyfsat nyttig nivå fick jag i uppgift att planera rätterna, och här är ett par av sakerna vi valde att tillaga.
 
PANNKAKSTÅRTA GI (ca 15 pannkakor, 5 portioner)
Pannkakor:
4 ägg - ca 80 kcal/ägg
2 dl bovetemjöl - 170 kcal
6 dl mjölk - 240 kcal
1/2 dl krossade linfrö - 88 kcal
1 tsk salt
 
Fyllning:
200 g frysta tinade hallon - 80 kcal
 
Topping:
3 dl vispgrädde - 350 kcal/dl
1 dl färska bär - 40 kcal
En portion av pannkakstårtan innehåller ca 250 kcal.
 
Vispa ihop ägg, mjöl, linfrö, salt och hälften av mjölken till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken. Beräkna 1 dl smet per pannkaka och grädda i stekpanna till gyllenbrun färg. Låt svalna ordentligt.Varva pannkakor och bär till önskad höjd på tårtan. 
Toppa sedan tårtan med fluffigt vispad grädde och färska bär. 
 
Linfrö
Linfröna gör att smeten får en mer sammansatt konsistens, en aning slemmig/geléig. Dessa små bruna frön är toppen för våra tarmar och är rika på bra fetter. Hela linfrön tas inte upp av kroppen eftersom att skalet är för hårt för kroppen/magen att bryta ner, däremot sänker det GI-värdet i maten och har bra påverkan för tarmfunktionen om man äter dem hela. De bildar en skyddande gelé på insidan av tarmen. Om man lägger linfrön i blöt ender en dag ser man tydligt gelén som bildas.
 
Bovete
Bovete är lättsmält och rikt på mineraler och antioxidanter, bland annat flavonoiden rutin som sägs kunna reducera kolesterolvärden med upp till 47 %, och även högt blodryck. Anledningen till detta är att bovete innehåller ett särskilt protein som förhindrar att de celler som sitter i tarmväggen kan uppta kolesterolet och därmed stöts det ur kroppen. Bovete påminner om ett sädesslag men hör faktiskt till familjen örter, vilket gör att även glutenintoleranta kan använda det i matlagningen. Örten är en bra källa till B-vitaminer, kalium, magnesium och järn.
 
Dinkel
Dinkel är ett sädeskorn som verkar värmande och är fettrik, den är högvärdig och mildare än de andra spannmålsarter. Dinkeln befrämjar rätt blodbildning, och i vilken form man än tillreder och äter dinkel, som bröd eller kokt, är den bra och lättsmält.

KOKOSTOPPAR (8 st)
ägg - 80 kcal
2 dl kokos - 200 kcal
2 msk kokosmjöl - 64 kcal
Citronskal från 1/2 citron
1 msk honung - 40 kcal
En kokostopp innehåller ca 48 kcal.
 
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa tillsammans alla ingredienser till en smet, låt svälla i 10 minuter. Forma sedan till åtta toppar och sätt på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i ca 15 minuter (tills de får lite färg).

Kommentarer


Kommentera inlägget här: