pprojectfit.blogg.se

Förkyld. Träna eller inte?

Kategori: Isabell

Jag tycker det är jättesvårt att veta när man är redo för träning efter en förkylning. Det är en tunn tråd som skiljer skada för hälsan från bra motion. Det finns inget mer frustrerande än när man är inne i en bra träningsrutin och förkylningen hoppar på en. Men hur ska man veta om det är skadligt för hälsan eller om det kommer gå över? För min del kan träning vara en kur mot förkylning om man är i första stadiet i förkylningen. Men det gäller att vara försiktig och vid minsta lilla halsont eller feber SKA man avstå träning eftersom det är skadligt på hjärtmuskeln och kan i värsta fall leda till hjärtmuskelinflammation. Det är oftast endast snuva och halsont som bidrar till denna hjärtsjukdom vilket gör att man bör avstå från träning även om man inte är jättedålig.

Hur vet man då när man bör avstå från träning? Som grovregel bör man tänka att man inte ska anstränga sig kraftigt. Det handlar mest om sunt förnuft och att känna sin egen kropp. Känner man sig hängig bör man vänta 3 dagar och känner man ingen skillnad kan man börja träna lite smått. Blir man värre inom 3 dagar bör man avstå träning tills man känner sig frisk.

Per Gärdsell och  Dan Salomonssons väl valda punkter är mycket lästvärt:

1.Har du feber eller ont i halsen – då ska du absolut inte träna. Det   är inte fel att ta igen sig några dagar om du känner dig trött, hängig eller   har muskelvärk. Träningen ger sämre effekt om du inte är fullt frisk. Men upphör inte helt med fysiska aktiviteter. Ta en promenad eller gör något som inte är så ansträngande. Det är lika dumt att gå hem och lägga sig i tre dagar så snart man är krasslig som att fortsätta träna och inte lyssna på kroppen.

2. Lite småkrasslig? Låt förnuftet råda. Visst kan det gå att träna om   du är lite snuvig, framför allt om det brukar fungera för dig. Är du tveksam – avvakta tre dagar. Har du inte blivit sämre dag fyra – börja träna lugnt. Känns det fortfarande bra? Kör hårdare. Avstå annars. Fysisk träning och motion minskar risken att bli förkyld. Men lyssna på kroppens signaler. Det kan vara direkt skadligt att träna med även en lättare infektion i kroppen.   De som tränar hårt löper större risk än andra att drabbas av förkylningar och infektioner.

3. Vill du absolut träna trots att du känner dig småsjuk? Tänk på att ju högre arbetspulsen är vid träning, desto större är risken för   komplikationer. Styrketräning kan vara bättre än konditionsträning. Att ibland göra en andhämtning och ta en kort paus i tränandet kan vara bra för kroppen, även om många som tränar mycket inte vill tro på det. Överträning är faktiskt ett problem i nivå med att folk rör sig för lite.

4. Det är farligt att träna hårt med en infektion i kroppen. Risken för en allvarlig konsekvens som hjärtmuskelinflammation är reell. Jaga inte kicken och endorfinerna så mycket att du glömmer lyssna på kroppens signaler.

5. När du är frisk igen lyder tumregeln – avstå från träning en extra dag efter en kraftig förkylning även om du känner dig helt okej. Kroppen behöver tid att återhämta sig. Men du behöver inte vara rädd för den där efterhängs­na rethostan. Bara du börjar successivt och inte drar igång för fullt.

6. Glöm samtidigt inte att det finns få mediciner som är så bra som aktivitet och träning om du inte känner dig helt kurant. Det är ofta det   bästa receptet mot hängighet, lindrig huvudvärk och spänningar. Vanlig vardagsmotion är central för hälsan.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: